• No results found

Download

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2023

Share "Download"

Copied!
8
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

jtt-

50(2)= 100 4(2)= 8

100%

6%

2%

50 3 1

TOTAL (2) PROBABILITY

(1) STATISTICS

STATISTICS & PROBABILITY

1(2)= 2 1

2%

(1) Mathematical Reasoning Mathematical Reasoning

4(2)= 8

4 8%

(1) Limits and Derivatives

CALCULUS

8(2)= 16

2%

6%

8%

1

3 4

(3) Introduction to Three dimensional Geometry (1) Straight Lines:

(2) Conic Sections

CO-ORDINATE GEOMETRY

19(2)= 38

12%

6%

8%

2%

10%

6

3 4 1 5

(5) Sequence and Series

(4) Binomial Theorem and Mathematical Induction

(3) Permutations & Combinations.

(2) Linear Inequalities.

(1) Complex Numbers and Quadratic Equation.

ALGEBRA

14(2) = 28

Total

12%

8%

8%

Weightage

6

4 4 question

No. of

(3) Trigonometric Functions (2) Relations and Functions

(1) Sets

SETS AND FUNCTIONS TOPIC

UNIT- VI:

UNIT- V : UNIT- IV : UNIT- III:

UNIT- II:

UNIT-1:

UNIT

All questions are compulsory.

Each question carries equal marks.

Weightage of each question is marks.

Total marks -100 BLUEPRINT

CLASS - XI

Subject - MATHEMATICS Total no. of questions - 50

(2)

(A) 4 (B) -2(C) 1(D) -3

Find the domain of the function f(x) = TTr_ .. ^ jc2+2x + 1 __ TT^_r M^ei^ /(^) = —cf>y 3TTcT

(A)R-{2,4} (B)R-{2,6} (C)R^{1,4}

8.

2 ,find/ - .

1 + tan x14J

If

7.

(C);c=5,y = 4 (D)x = 2, y =

)

29

U* 3 (C) p^

3J

y-2^ 3 J J U1

(B)6

3

and y if

= {a, b, c

u

Find^

(A) 8

^^^ A =

(D)9

(A) {5,7,9} (B) {4,5,6,7} (C) {4, 7, 9} (D) {1, 3, 5, 6, 7}

If A = {a, b, c}, then find n(AxB)

5.

(A) {1,3} (B){3,5} (C){5,7}

3. If ^ and Fare two sets such that ^ has 40 elements, luf has 60 elements Xr\Y has 10 elements. How many elements does Y have?

^ ^3f^^ F^t ^F^^T ^T Wm t fch X^ 40 3mi[c[, X^Y~ 60 mm ^R XnY mm t, f^ fch^^ 3?cRTcr |?

(A) 20(B) 30 (C) 40 (D) 10

4- If S= {1, 2, 3, 4, 59}, A = {1, 2, 3, 4} and B = {2, 4, 6, 8} then find (AkjB) S = (1, 2, 3, 4, 5 9}, A = {1, 2, 3,4)WB= {2, 4, 6, 8} ^^f ()

SET-III (Class 11th)

(Mathematics)

1. Write the following set in in roster form A = (jc : x, Natural no. less than 4).

A = {x : jc, 4 ~^ ^t^t ^TcJ^T ^l t}^ ^^ m ^ fel^^r |

{1,2,3) (B)^={2,3,4) (C) A={4, 2, 3,4} (D),4={1, 3,4, 5, 6}

2- IfX= {1, 3, 5, 7} and F= {1, 2, 3}, Find XnY.

(3)

17. 12z2-4/3+8/4-4/5 =

(A) 1(B) 4(C) 2 (D) -4

16. Find the value of agrument Z = 1 - / Z= 1 -1 cf>T efftft) ^TTcT ft^^ltT |

(A) — (B) — (C) - (D) -

v > 4v^4 v^4 v^3

(D)Jx2+y2 , ..2 The modulus of complex number Z = x + iy

Z = x + iy cJtT ^IW ^tKT ftf^ I

(A) ^/^T7 (B) ^/x2-^ (C) x2

^ (C) 2nn-- (D) 2^- 4 V ^4i ;3 Fol

(A)2wr- (B)

4

cos<9 = -

2

14.1Find the genral solution of cos^ = —.

6 6 V;

6 6 6 6

sin 7a; - sin 5a;

(A) tanx (B) cot a; (C) sinx (D) cosx Find the principal solution of cosec x = -2 . cosec x = -2 cJTT f^i ^H ^tld

(A) ^ (B) -= (C) 0 (D)

12.cos7x + cos5x Find the value

sin7x-sin5x

W\ ^lTeT

I

-lbr sin

^ Ft eft cosec# + cot#.

(C)28(D)4

Find the value of sin

(A) 6 (B) -2

(A)— (B)- (O- (D)^

V ' 1234 V ^ 6

10.3If cos 6 = — and ^ lie in fourth quadrant, find the value of cos ec 6 + cot 0.

9. The angles of triangle are in the ratio 3:4:5. Find the smallest angle in Radian.

cf> ftoj 3 : 4 : 5 I eft ^t cf^^T cf5T ^H ^H ^ Wt

(4)

t?

(A) 82 (B)28(C)81(D) 18

24. How many chord can be drawn through 21 points on a circle?

^^># f^ W( ^^T^ 21 ^^l^^rt ^ ^c^ v5TT^ clTo^ ^^h^^ v^^tTij (A) 210(B)211 (C) 212(D)214

What is the number of term in the expansion of f 1 - 3v2^ J ?

(l-3V2;c) cf> fc^^^R ^f ^ e^^ ^IT cf^T t? i (A) 5(B) 7(C) 9(D) 10

^^- Find the rth term in the expansion of (l + xf"

(1 + x)2" cf> ^^ ^ r^R ^ W\ ^^^^^^z I

(A) 2Cr xr (B) 2tM ^2w^ (C) 2 ^i ^ (D) 2Q cFT

r+2

23. If 18 =18r .find rc Cr+2CrC6

(A) = 7 (B) 11 = 3 (C) = 5 (D) w = 2

=12:1

=12:1 2 C2:^

22. Determine , if

(A) (-00, 120] (B) [0, 10] (C)[3, 20] (D) [12,00]

21. If np = 42.(p ), n > 4 then find the value of .

^ nP5 = 42.0^ ), > 4, ^ft ^^ e^^^ ^tp^ 5TKT ^rf^ir j

(A) n = 6 (B) = 7 (C) = 10 (D) n = 4 Solve: if-

(A) -1 + 3/ (B)l4i (C)53i(D)2/

Solve: x2+2jc + 10 = 0.

20' 19.

V2-V2/

V2-V2/

find the conjugate of complex no.

(5)

-20 = 0 (D) 3x-

(C)

33.For what value of x the numbers x -2, x, x + 3 are in G.P.

x ^ fM *th e^^ fei^ ^it x -2, x, x + 3 ^j,uikw Ml *f 11

(A) 3 . (B) 4 (C) 6 (D) 5|

34.If 3x - 4,y + 7 = 0 and ax + 6y + 1 = 0 are perpendicular then a is equal to.

(A) 4 (B) 5 (C) 10 (D) 8

35.Find the equation of the straight line which passes through the point (4, 3) and parallel to the line 3x + \y - 12 is!

rf vifl f^f (4, 3) ^l Ml t T^ ^ 3x + 4^ = 12 (D) 1-1

(C) 2fl—1

K J { n"

(A) —(B) -1

]_ J_

2 + 4'

(A) i (B) i (C) 3 (D) 2

32.11 Find the sum of first n term of G.P. 1 + —+—,

2 4

M^

M^ cFT ncff ^^^ ^ cf?rf^ R^cbl ^Tcff cf^ ^f^T 2 + 2 1 (A) 2 +1 (B) In - 1 (C) 2 (D) In + 6

•i 30.Find the arithmetic mean between 6 and 12.

6 cM 12 e

(A) 9 (B) 10 (C) 4(D) 6

31.Find the first term of a G.P . whose 8th term is 192 and common ratio is 2.

Ml ^ wi t^ ^^M f^chT 8cff ^ 192 c^ M ^t^^m 211 (A) 12C3 (B) 12C4 (C) 12C6 (D) 12p$

28.How many term are there in AP 20, 25, 30, ..^.100?.

^FfFxR ^l 20, 25, 30, 100^1 ^^^^ ^^ f?

(A) 17 (B) 16(C) 12 (D) 10

29.Find the ^^th term of the AP. whose sum of n term is n2 +2n. x + -\

jY

xj

Find the co-efficient of the middle term in expansion of

27.

(6)

(D) 7 16

60

(C) f\l) ftw<

find f\l) ) (D) -1

n x —2 tan2x

V59 (D)

(B)-7

-y.^ 1 ^ -v 1 ^7 ("11

^ T ^.^ T / Ml x2+2x + 7then

(B)l (C)(

Lim T c^|(vj1^) ^

x->- x -> 1 x10 -

(B) 59 (C)

1 10 i Lim x15 - Lim jcl5-l

(A) 12 If/fe> = (A) 2 Find (5IR (A) 592

JZ/VdlUctlC

44.

43.

42.

^ ^^^t 31^T ^ e^

-^ + ii = l (B) -*L + ^!- = l (C) -^ + -^- = 169 134169 144, 169 100 40.Find the foci of the hyperpola 4x2 -9y2 = 36

^Iriq^cld^l 4x2 -9y2 = 36 ^ ^#RTT ^^c^

I

(A)(VTT,0) (B)(Vl2,0) (C)(Vl3,0)

41.Find the co-ordinates of a point which divides the line joining the points (3, 3, 7) and (8, 3, 2) internally in ratio 2:3.]

^^=5 (3, 3, 7)^^ (8, 3, 2)c^t 2 : 3 3Fjqid ^ 3F^T: f^n^^m 4

'(A) (5, 3, 5) (B) (5,2,1) (C) (2,1, 5) (D) (-1, 3, 2)

25 9

(D)

1311912 I•

(A) ^ (B) i^ (C) - (D) i=-

v } 5555

j

^7.Find the radius of the circle x2 + y2 - 8x - 4y ~ 5 = 0.

^tT ^2 + ^2 - 8* - Ay - 5 = 0 <^^ ^^^ ft^f \

(A) 4 (B) 3 (C)5 (D)6

38.The equation of diretrix of the parabola is y2 - -16^ . M^cldAl y2 =-16^ c^TT f^FRTT Plchlef Ij

(A)x-4 = 0 (B)x + 4 = 0 (C)^-4 = 0

39.Find the equation of the ellipse having length of the major axis 26 and foci (5,0).

cPT ^Fftcf^T Pl4)|<v( ^^^^ ^^^t 31^T ^ eF^ 26 ?T^TT ^^lf^ (5,0)11

36. Find the distance between the lines 3x + 4y f 5 = 0 and 3x + 4y + 17 = 0 . 3jc + 4y + 5 = 0 ^TJT 3^ + 4y + 17 = 0 c

(7)

(A) i (B) I (C) | (D) ||

49.If mean of 15 terms is 6. Find the sum of all terms.

"^f^^ 15 T^ft cf^T ^n^l 6 % eft ^Tft ^^f ef

(A) 90 (B) 30 (C) 10 (D) 900

50.Write down the truth value of the proposition if 3 + 4 = 7 then 5 < 3.

(A) Truth (B) False (C)5<7 (D) 3 < 5

c^>T ^^^^imi fcRt, ^ 3 + 4 = 7 ^t 5<3.

(C) 5 < 7 (D) 3 < 5

48. Find the probability of the occurrence of 4 in throwing a die ?

(A)- (B)- (C)- (D)i

V ^ 5J 3^ 5 V 5

= — eft 47' If P(A) = -,P(B) = - and P(AnB) = — . Then find

(D) ^

11

(O |

(A)

t, eft

13

(A) cos (x2 +1) (B) 2x cos (x2 +1) (C) cos (2x3 + 2x) (D) sin (x2 +1)

46.2If the probability of occurrence of an event is —. Find odd against the event.

45 • Find the derivative of the function sin(x2 +1) w.r.t. to x sin(x2

(8)

B A B C B B C A C A C B A C D B D C C A A A A c c

50 49 48

47

46 45

44

43 42 41 40 39

38

37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26

D A B C C A A A D A A D C B D B C B C B D A B A A

25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14

13 12

11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

ANSWER SHEET OF SET - III

References

Related documents

Although a refined source apportionment study is needed to quantify the contribution of each source to the pollution level, road transport stands out as a key source of PM 2.5

INDEPENDENT MONITORING BOARD | RECOMMENDED ACTION.. Rationale: Repeatedly, in field surveys, from front-line polio workers, and in meeting after meeting, it has become clear that

With an aim to conduct a multi-round study across 18 states of India, we conducted a pilot study of 177 sample workers of 15 districts of Bihar, 96 per cent of whom were

With respect to other government schemes, only 3.7 per cent of waste workers said that they were enrolled in ICDS, out of which 50 per cent could access it after lockdown, 11 per

While Greenpeace Southeast Asia welcomes the company’s commitment to return to 100% FAD free by the end 2020, we recommend that the company put in place a strong procurement

Of those who have used the internet to access information and advice about health, the most trustworthy sources are considered to be the NHS website (81 per cent), charity

Harmonization of requirements of national legislation on international road transport, including requirements for vehicles and road infrastructure ..... Promoting the implementation

China loses 0.4 percent of its income in 2021 because of the inefficient diversion of trade away from other more efficient sources, even though there is also significant trade